Czekolada do picia na gorąco

Gorąca czekolada do picia to idealna propozycja na chłodne, jesienne poranki. Takie powitanie dnia może usposobić pozytywnie nawet największego malkontenta :)
Dla miłośników czekolady ceniących nieskomplikowany sposób przygotowania tego niebiańskiego napoju proponuję specjalnie przygotowane czekoladowe sticki. Czekoladowe sześciany lub kulki osadzone na drewnianych patyczkach lub łyżeczkach, skrywają kwintesencję wybornego smaku czekolady.
Najbardziej popularne smaki to: czekolada mleczna, deserowa, biała, orzechowa, a bardziej wyszukane czekolada z nutą cynamonu czy likieru Cointreau.

Czekolada na powitanie dnia
Na dzień dobry – czekolada
Zanurz czekoladę w gorącym mleku.
Wystarczy zanurzyć czekoladę w mleku.

 

Czekoladowy stick wystarczy zanurzyć w kubeczku z gorącym mlekiem (lub wodą), następnie pomieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści tworząc jednolity barwnie napój o mocnym aromacie.
Po prostu pyszne.

 

Czekolada do picia BIO
Czekoladowe sticki BIO

 

Jeśli lubisz wyrafinowane smaki czekolady to warto skosztować sticki BIO. Czekolada powstała na bazie kakao ze specjalnie kontrolowanych upraw ekologicznych.  Wyobraź sobie porcję czekolady o 52 % zawartości kakao połączoną z karmelem lub smaku Bourbon Vanilla z delikatną nutą cynamonu.

 

Czekolada w kulkach do przygotowania gorącego napoju.
Czekolada w kulkach – to Ty decydujesz o smaku czekolady.

Z myślą o tych, dla których picie gorącej czekolady to chwila upragnionego relaksu. Dla tych, którzy delektują się ta magiczną chwilą – proponuję czekoladę w kulkach lub wiórkach.
Przygotowanie czekolady zajmuje parę minut, ale jest niesamowitym doświadczeniem.

Przepis? 6-8 czekoladowych kulek na kubek (filiżankę) o pojemności 200 ml, gorące mleko – następnie to wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czekolada w kulkach podobnie jak sticki występuje w różnych smakach, zatem można skorzystać z gotowej kompozycji.
Dla lubiących eksperymenty smakowe i wizualne proponuję następującą kombinację – 10 kulek czekolady naturalnej, które należy zmiksować w 200 ml gorącego mleka. 180 g słodkiej schłodzonej śmietany (30 % tłuszczu) połączyć z 1 łyżeczką cukru, fixem do śmietanki – następnie to wszystko ubić na sztywno. Do szklanki (np. od cafe latte) wlać gorącą czekoladę, udekorować bitą śmietaną. Finalnie można posypać szczyptą kakao lub mielonej kawy, czy też sproszkowaną laską wanilii. Dla lubiących owoce można zwieńczyć maliną. Tak przygotowany napój będzie w pewnością idealnym ukoronowaniem minionego dnia.

Czekolada na ostro.
Czekolada do picia z chili.

Czekoladę można łączyć z ulubionymi dodatkami – np. odrobiną rumu, delikatnych likierów czy też prażonych, rozdrobnionych migdałów, czy też chili.