najlepszej jakości czekolada

Michel Cluizel to niekwestionowana marka w świecie czekolady. Znana z odważnych połączeń, niepowtarzalnego smaku i oryginalnych pomysłów od ponad 60 lat tworzy niebanalne czekoladowe produkty. Oto piękna historia trzech pokoleń nasiąkniętych czekoladą.

Początki słynnej marki

Urodzony w Lyionie Marc Cluizel w 1920 roku rozpoczyna pracę piekarza, w trakcie której po raz pierwszy poznaje czekoladę. W Paryżu poznaje przepiękną Marcellę, która prowadzi małą cukiernię. Pełni pasji i miłości do słodkości zakochują się w sobie. W 1934 wspólnie podejmują decyzję o przeniesieniu się do Rambouillet i otwarciu sklepu, który w swojej ofercie posiada ciasta i czekoladowe desery. Po 13 owocnych latach postanawiają postawić wszystko na jedną kartę, sprzedają akcje firmy i wyruszają znów do Paryża by tam otworzyć sklep. Niestety sytuacja gospodarcza i wysoka inflacja burzą wszelkie szanse na realizację marzeń.

Sytuacją na otarcie łez ma być spadek w którym to Marcell dziedziczy rodzinny dom w Normandii. Wspólnie z żoną postanawiają, że to właśnie w nowym domu powstaną czekoladki, które później wyślą do Paryża. Początki są niezwykle trudne, ale po 4 latach ciężkiej pracy czekoladki Cluziela stają się w końcu zauważalne. Rosnąca z roku na rok popularność czekoladowych produktów z Normandii sprawia, iż zakład Cluizel’a w 1964 roku liczy już 50 pracowników.

Michel Cluizel przejmuje stery

W prowadzeniu biznesu Państwu Cluizel pomaga od 16 roku życia ich syn Michel. Kochający równie mocno co rodzice czekoladę Michel posiada też niezwykłe zdolności organizacyjne i innowacyjne spojrzenie na działalność firmy. To właśnie za jego namową przedsiębiorstwo 1971 roku zakupuje tereny na których powstaje niezwykle nowoczesna fabryka czekolady. 1800 metrów kwadratowych wyposażonych w najnowocześniejsze maszyny produkcyjne otwiera przed czekoladnikami morze nowych możliwości.

Determinacja w działaniu, dbałość o każdy szczegół i jakość produktów doceniają przede wszystkim klienci, dzięki czemu 1987 roku na rue St Honoré w Paryżu otwiera się czekoladowy butik Michel Cluizel.

Pralinki belgijskie Chocolissimo
Spragniony czekoladowych doznań? Zapraszamy po pyszne, wyjątkowe pralinki na Chocolissimo.pl ->KLIK<-

Współpraca pokoleń

Nowoczesne czekoladowe produkty, przygotowane według tradycyjnych receptur znajdują swoje uznanie także za oceanem, gdzie 2004 roku Michel Cluizel zakłada filię firmy i otwiera butik na 5th Avenue w Nowym Jorku.

Obecnie w prowadzeniu firmy pomaga kolejne pokolenie rodziny. Od 1980 roku wraz z Ojcem współpracuje syn Marc, Catherine Cluize pod swoimi skrzydłami posiada prestiżowy butik w Paryżu a Sylvie odpowiada za rachunkowość i finanse spółki. Ich zaangażowanie w działalność przedsiębiorstwa, miłość do czekolady i tradycji powodują, iż firma w dalszym ciągu się rozwija i posiada wiele planów na kolejne lata.

Wielu zastanawia się gdzie tkwi sukces Rodziny Cluzel. Z pewnością mona się go dopatrywać w recepturze dopracowywanej przez lata. Można też pokusić się o myśl, że to ziarna kakaowca, które dostarczane są bezpośrednio z plantacji i w całości przetwarzane w Normandii. My osobiście jednak twierdzimy, że to zasługa niezwykle oryginalnej i bogatej oferty, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie oraz niepowtarzalnych połączeń smaków i aromatów.

źródło: cluizel.com