Jak powstaje czekolada

Smak czekolady uzależniony jest od jej głównego składnika – ziarna kakao. Jakość, walory smakowe ziarna zależą od miejsca, w którym zasadzony został kakaowiec.  Wszystkie plantacje znajdują się w strefie okołorównikowej gwarantującej optymalne warunki klimatyczne dla tej specyficznej rośliny. Pierwotnie kakaowiec porastał żyzne gleby Wenezueli, Hondurasu i Meksyku by następnie zdobyć nowe kontynenty – Afrykę  i Azję. Jak powstaje czekolada? Zapraszamy do lektury!

Ziarno kakaowca – proces obróbki

Po około 6 miesiącach zbierane są strąki, z których usuwana jest miazga zawierająca ziarna, całość zostaje poddana procesowi fermentacji dzięki któremu w sposób naturalny ziarna oddzielają się od miazgi. Następnie ziarna kakao suszą się w słońcu. Kolejny etap to rozdrabnianie, prażenie i rozcieranie na mniejsze kawałki.  Finalnie powstaje baza do wyrobu czekolady.  Aby płynna czekolada mogła stwardnieć poddawana jest procesowi temperowania.

Tworzenie czekoladowych kształtów i smaków

Płynna czekolada jest wylewana do form.

wlewanie_czekolady_do_formy

Dodawane są chrupiące orzeszki, kandyzowane i suszone owoce, kolorowe słodycze i orientalne przyprawy. Dodatki nadają czekoladzie indywidualnego smaku i wyglądu.
Wśród ciekawych połączeń smakowych godnych polecenia jest czekolada gorzka z dodatkiem malin i orzechów makadamia. Dla miłośników pikantnych nut polecam dodatek chili – przyprawy stosowanej już przez Indian z Ameryki Południowej w czasach przed Wielkimi Odkryciami. A jeśli lubisz kawę to polecam białą czekoladę z mieloną kawą i orzechami laskowymi.  Idealnym sposobem przełamania słodyczy płynącej z mlecznej czekolady jest dodanie suszonej porzeczki, rabarbaru, cytryny czy też brzoskwini.

dodatki_do_czekolady

Całość trafia do tunelu chłodniczego, gdzie jest poddawana procesowi naturalnego twardnienia.

gotowe_tafle_czekolady
Gotowa tabliczka jest pakowana i trafia do Ciebie.

chocandplay_opakowanie_gotowa_tabliczka_czekolady

Bon Appetit!
Więcej inspiracji na Choc&Play