Historia czekolady - mapa świata

Historia czekolady to historia świata – wraz z jego rozwojem i osiągnięciami techniki ewoluowała do wielu znanych nam współcześnie postaci. Początek ? Egzotyczna i nieznana białemu człowiekowi Ameryka Południowa. Odległe czasy (2000 p.n.e), mała osada w Hondurasie i niezwykle cenne ziarna kakao. Wszystko sprowadzone do wspólnego mianownika dało napój o gorzkawym smaku z nutą pikanterii (za sprawą chili).

Z Ameryki Południowej do Europy



Kakao było obecne w kulturze Olmeków, Azteków i Majów. Według indiańskich wierzeń  był to dar boga Pierzastego Węża (Quetzalcoatl). Szybko nabrało wartości i stało się środkiem płatniczym wśród plemion indiańskich. Było oznaką bogactwa i przynależności do wyższej klasy. Zgodnie z przepowiednią Azteków w roku 1519, miał przybyć pierzasty bóg. Niebywały zbieg okoliczności – dokładnie w 1519 roku w tym samym miejscu z którego wg. Azteckich wierzeń uciekł Quetzalcoatl do morza, u wybrzeży Meksyku zacumował swoje okręty Hernán Cortés. Za sprawą podboju kraju Azteków przez hiszpańskiego konkwistadora kakao dotarło do brzegów Hiszpanii – gdzie zagościło początkowo jako medykament, a wtórnie za sprawą miodu i wanilii jako słodka doza przyjemności. Tak powstała baza dla współczesnej czekolady. Do kraju, który aktualnie kojarzy się z czekoladą – Belgii, kakao dotarło w pierwszej połowie XVII wieku. W kolejnych stuleciach czekolada podbijała dwory królów, możnych władców, bogatych kupców. Stała się inspiracją dla artystów – malarzy „Dziewczyna z czekoladą” Jean-Étienne Liotard (XVIII w), czy twórców sztuki użytkowej – zastawy do picia gorącej czekolady. Sama produkcja czekolady uległa wielu modernizacjom – przyczyniła się do tego rewolucja przemysłowa, a dokładnie wynalezienie automatycznej maszyny do mielenia ziarna (XVIII w – Francja).

Historia czekolady - kompas

Przełomowe momenty w historii czekolady



W 1828 Holender Konrad Jan van Houten jako pierwszy wynalazł prasę umożliwiającą oddzielenie masła kakaowego od proszku – tak powstało kakao w proszku rozpuszczalne w wodzie i mleku. W XIX wieku wyprodukowano pierwsze tabliczki czekolady, pastylki i figurki. We Włoszech w 1865 roku zmieszano pastę z orzechów z czekoladą i tak powstało jedno z klasycznych nadzień – gianduja wykorzystywanych m.in. do pralinek. Kolejnym przełomowym momentem było zakończenie I wojny światowej i zagoszczenie czekolady wśród szerszego grona konsumentów.

Czekoladki Around the World - Chocolissimo
Sprawdź pyszną kolekcję czekolad z całego świata ->KLIK<-

Współcześnie jest ulubionym przysmakiem , po który chętnie sięgamy. Historia czekolady podobnie jak sama czekolada ma różne smaki i odcienie.