zdrowa gorzka czekolada

O tym, że gorzka czekolada jest zdrowa wie prawie każdy. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z jakich powodów? Jeśli chcesz się dowiedzieć co kryje w sobie mała urocza kostka czekolady przeczytaj nasz tekst. Gorzka czekolada – jedz na zdrowie!

Gorzka czekolada dla urody:  

 

  1. Teraz wiadomość dla Pań dbających o urodę: gorzka czekolada świetnie wpływa na skórę. Znacznie zwiększa jej gęstość i poprawia nawilżenie. 
  2. Czekolada wspomaga zachowanie prawidłowej wagi ciała. Badania naukowe wykazały, że smakosze czekolady mają niższe BMI od tych którzy sobie jej odmawiają.  Dzieje się tak dlatego, że o dziwo kalorie zawarte w czekoladzie przyspieszają nasz metabolizm. 
  3. Najnowsze badania naukowe wykazały, że te same flawonoidy pomagają chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi. 
  4. Czekolada rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi przez mózg, co bardzo przydaje się podczas wysiłku umysłowego, takiego jak nauka czy zdawanie egzaminu.

Czekolada dla naszego samopoczucia:  

 

  1. Czekolada zawiera fenyloetyloaminę, naturalny aminokwas, który działa jak afrodyzjak, a nawet leczy kaca. 
  2. Czekolada zawiera tryptofan, który pomaga wytwarzać w naszym ciele serotoninę, czyli neuroprzekaźnik odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności oraz endorfiny zwane hormonami szczęścia. 
  3. Według badań opublikowanych w magazynie “Journal of Psychopharmacology” osoby, które jedzą sporo czekolady są spokojniejsze od tych, którzy od niej stronią, czyli obniża podatność na stres. 
  4. Czekolada jest doskonałym źródłem energii. Często sięgają po nią maratończycy i himalaiści. 

właściwości gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada na poważne choroby:  

 

  1. Badania przeprowadzone na uniwersytecie Harvarda odkryły, że dostarczanie organizmowi dziennej dawki czekolady może zapobiec zachorowaniu na chorobę Alzhaimera. 
  2. Kolejna zadziwiająca ciekawostka, to właściwości zapobiegające cukrzycy. Kakao wspomaga produkcję insuliny, co oznacza, że czekolada z wysoką jego zawartością może nas skutecznie chronić przed jej niedoborem. 
  3. Czekolada, z uwagi na teobrominę zawartą w kakao – substancję, obniżającą zbyt wysokie ciśnienie krwi. Pomaga nawet nadciśnieniu często występującemu u kobiet w ciąży. 
  4. Gorzka czekolada jest w stanie poprawić nasze zdolności widzenia w słabych warunkach, na przykład w czasie brzydkiej pogody. 
  5. Czekolada to bogate źródło przeciwutleniaczy.  Jej ciemna odmiana zawiera flawonoidy – rodzaj przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom serca, a przy regularnym spożyciu ryzyko zawału serca spada aż. o 17% 
  6. Gorzka czekolada znacznie obniża ryzyko zatoru. 
  7. Sto gram gorzkiej czekolady zawierającej od 70 do 85% kakao zapełnia dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na mangan aż w 98%, na żelazo w 67% i na magnez w 58%. To także bogate źródło wielu witamin, min. B1, B2, B3 i E, witaminy młodości. 
  8. Teobromina zawarta w czekoladzie zapobiega kaszlowi, działając podobnie jak syropy przeciwkaszlowe.  
  9. W ciemnej czekoladzie zawarte są związki, które wspomagają walkę z migreną. 

 

Mamy nadzieję, że Cię przekonaliśmy solidnymi argumentami. Nie pozostaje nam nic innego niż zachęcić: Gorzka czekolada – jedz na zdrowie!” Koniecznie zajrzyj na naszą stronę w poszukiwaniu wybornej, gorzkiej czekolady: https://chocolissimo.pl/