historia czekolady

Czekolada ma różne oblicza i trudno jest sprowadzić jej właściwości lub skład do wspólnego mianownika. Wszystko zależy, od jakości i proporcji użytych składników, np  zawartości kakao w 100g czekolady.

czekolada mleczna, gorzka czy biała?
różne oblicza czekolady

Postanowiliśmy sprawdzić, czym jest czekolada i jakie ma właściwości.

Na początek ustalmy, z czego składa się czekolada (analiza chemiczna czekolady gorzkiej):

– Żelazo – to najważniejszy składnik hemoglobiny. Niedobór tego mikroelementu jest najczęstszą przyczyną anemii. Dzienne zapotrzebowanie u dzieci 10 mg, dla dorosłych 15 mg, dla kobiet w ciąży 26 mg.
W czystym kakao (w 100g) jest ok 10,5 mg.
10 g czekolady zawiera 2 – 6 mg żelaza (w zależności od zawartości kakao).

– Potas – dzienne zapotrzebowanie to 2000-6000 mg, w 100 mg kakao znajduje się 1500 mg. W 10 g czekolady jest ok. 400 mg tego pierwiastka. Potas odpowiada w dużym stopniu za gospodarkę wodną w organizmie, ułatwia jej wydalanie.  Jest elektrolitem. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontroluję skurcze i pracę mięśni. Pobudza wydzielanie insuliny.

– Magnez – zapotrzebowanie dzienne od 220 do 400 mg, w 100 g gorzkiej czekolady znajduje się ok.: 100 – 165 mg magnezu. Pierwiastek ten wchodzi w skład  kości, zębów i mięśni.  Bierze udział w przemianach węglowodanów, wapnia, fosforu, potasu i Wit. C. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a także uczestniczy w syntezie białek.

– Fosfor – w przypadku tego pierwiastka nie ma norm dziennego spożycia, za standardowe przyjęły się wartości 240-1200 mg, w 10 g czekolady znajduje się 180 – 250 mg fosforu.  Uczestniczy w mineralizacji kości i zębów, oraz jest niezbędny do budowy tkanek miękkich.
– Wapń – zapotrzebowanie dzienne to od 500 – 100 mg , w 10 g czekolady 40 – 60 mg. Odpowiada on za procesy krzepnięcia krwi oraz poprawne działanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym za pracę serca. Pierwiastek ten gromadzi się kościach i zębach.

– Witaminy:  A, D, E i z grupy B.
Witamina A poprawia przemianę materii, wygląd skóry, prawidłowe działanie wzroku oraz odporność organizmu.
Witamina D – bierze udział w gospodarce wapniowo fosforowej i zapobiega krzywicy.
Witamina E  – antyoksydant, czyli redukuje wolne rodniki.
Witaminy z grupy B  kompleksowo wpływają na prawidłowe działanie organizmu.

Czekolada zawiera alkaloidy: teobrominę i kofeinę. Substancje te zwiększają naszą czujność i jednocześnie dodają energii. Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Czekolada zjedzona przed pójściem spać może więc spowodować bezsenność i ból głowy. Ostatnie badania potwierdziły także, że dzięki zawartości  pirazyny, związku od dawna znanego z tego, że podnosi sprawność intelektualną  człowieka, czekolada korzystnie wpływa na  koncentrację  i sprawność  intelektualną.
Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę.

 

Od strony produkcyjnej – bazą jest miazga kakaowa powstająca z ziaren kakao. Im wyższy udział miazgi w czekoladzie tym wyższa jej jakość.
W czekoladzie mlecznej znaczna część miazgi zastępowana jest przez mleko w proszku, a w przypadku czekolady białej miazgi nie ma. Biała czekolada powstaje na bazie tłuszczu kakaowego.

Podsumowując czekolada, zwłaszcza gorzka pozytywnie wpływa na nasze organizmy.Wyzwala endorfiny poprawiające samopoczucie, wywołujące stan euforyczny (tzw. Hormony szczęścia). Ogólnie dodaje energii, jest bezcenna np. na długich wycieczkach górskich. Rozjaśnia umysł i zmniejsza negatywny wpływ stresu. Działa antydepresyjnie.  Może być środkiem łagodzącym kaszel. Posiada właściwości odmładzające. Dodatkowo wpływa pozytywnie na pracę serca.

Czy można się od niej uzależnić? Z pewnością tak:)